2014. január 6., hétfő

Ünnepek utáni gyors tisztítókúra



A hosszú menüsorokban, nehéz ételekben és rengeteg finom süteményben gazdag ünnepek után sokunknak jól esne egy kis egyszerű, nem megterhelő tisztítókúra – már csak a lelkiismeretünk megnyugtatása miatt is. ;)

Az általunk javasolt gyors tisztítókúra friss zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek, és nyers dió fogyasztására épül - minden fogás úgy van kitalálva, hogy még a leghidegebb téli napokon is felmelegedj és jóllakottnak érezd magadat az ételektől. Vess egy pillantást az alábbi menü tervezetre: főtt gyümölcs reggelire, saláta ebédre, és a leves vacsorára. Ezt a kúrát "leves és saláta” tisztító kúrának is hívják. Három könnyű diétás nap után garantáltan könnyűnek és frissnek fogod érezni magadat!


Napszak
Választható étel
Tisztító hatás
Ébredés után
Melegvíz frissen facsart citromlével
A citrom kiváló C-vitamin forrás, amely a szervezetben antioxidánsként működik a méreganyagok semlegesítését elősegítve.
Reggeli
Párolt alma vagy körte aszalt szilvával. A tetejére szórj fahéjat és nyers darált diót.
Az aszalt szilvának magas a rosttartalma, amely táplálja a jótékony bél-baktériumokat és megakadályozza a székrekedést. Az aszalt szilvában sok fenolos vegyület található, amelyek antioxidánsként viselkednek.
Tízórai
Zöld tea, mellé nyers dió és magvak
A zöld tea epigallokatechin-gallátot (EGCG) tartalmaz, ami növeli az antioxidáns enzimek aktivitását a vékonybélben, a májban és a tüdőben. A diófélék és a magvak jó esszenciális zsírsav források, E-vitamint, fehérjét, és fontos ásványi anyagokat tartalmaznak. A dió kiváló arginin forrás, amely egy a méregtelenítésben fontos szerepet játszó aminosav. A diófélék egyensúlyban tartják a vércukorszintet. (Bővebben a dióról itt olvashatsz.)
Ebéd
Vegyes zöldsaláta apróra vágott zöldséggel, babbal és napraforgómaggal. Készíts hozzá öntetet olívaolaj vagy lenolaj, citromlé, fokhagyma, só és bors összetevőkből.
A vegyes zöldek magas klorofill- és K-vitamin tartalmúak. A keserű zöldek, mint például a pitypang, serkentik az emésztést és javítják a máj működését. A fokhagyma allicint tartalmaz, amely véd a rákot okozó vegyi anyagok toxikus hatásaitól.
Uzsonna
Nyers zöldség vagy gyümölcs
A friss gyümölcsök és zöldségek gazdagok az emésztést fokozó rostokban, az elektrolitok egyensúlyát fenntartó káliumban, és a méreganyagokat semlegesítő antioxidánsokban.
Vacsora
Leves* (választható recepteket alább találsz)
A lencse kiváló fehérje-, rost-, és nyomelem-forrás. Ezek az egészséges anyagcseréhez és a vércukorszint egyensúlyának megőrzéséhez nélkülözhetetlenek. A káposzták családjába tartozó zöldségek (brokkoli, karfiol, kelbimbó, édeskáposzta, kelkáposzta) olyan vegyületeket tartalmaznak, amelyek fokozzák a méregtelenítő enzimek előállítását, és antioxidáns hatást fejtenek ki.
Este
Egy csésze gyógytea (lehetőleg csalán-, zöld-, gyömbér-, citromfű- vagy bodzatea)
Számos gyógytea áll rendelkezésre, sok kifejezetten méregtelenítő hatással is rendelkezik.

*LEVESEK

Válassz olyan leves receptet, amely leginkább a kedvedre való, de főleg a bab-, lencse-, vagy zöldség levesek ajánlottak. Ha húst kívánnál, akkor fogyassz házi csirke levest sok zöldséggel.











Források:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése